Actualul preşedinte al României, T.Băsescu, nu va mai candida la următoarele alegeri prezidenţiale, constituţia interzicând mai mult de două mandate. Ca o uşurare pentru unii, actualul preşedinte va trebui să predea puterea altcuiva. Mulţumiţi sau nemultumiti de Băsescu, oamenii vor trebui să aleagă un alt preşedinte. Vom vorbi în câteva rânduri despre cei care ar putea, eventual, să devină succesorii actualului şef al statului. Cum ne spun televiziunile lui Felix şi Vantu, viitorul preşedinte va fi din actualele partide de opoziţie.
Din păcate, opoziţia este în criză de lideri. După catastrofala comportare a candidatului M.Geoana la prezidenţiale, acum în opzitie sunt doi lideri care, spun ei, doresc să devină preşedinţi sau prim-miniştri. Victor Ponta, deşi mai tânăr, calcă hotărât pe urmele celui poreclit Prostănacul, poreclă pe care i-a dat-o bătrânul edec comunist Ion Iliescu.
Ponta şi-a construit, aşa cum spunea A.Pleşu "un rol de dur şmecher, campion la categoria „pana". I-a reuşit o combinaţie stranie de băieţandru obraznic şi bătrânel şugubăt. "Citind, pe blogul dumnealui, despre aventurile sale din Franţa, în ultima jumătate a anului 1990, nu poţi decât să priveşti cu neîncredere un om care laudă modul incorect în care a reuşit să termine liceul. Ponta dezvăluie că a hoinărit câteva luni prin Franţa, trăind din mici "furtişaguri". Acest exemplu, ne demonstrează că aerul de şmecher îi vine ca o mănuşă.
Faptul că nu s-a înrolat în "Legiunea Străină", din cauza contractului de 5 ani, spune Ponta, arată curajul acestui pseude-revoluţionar, un Che Guevara intarzaiat şi râzgâiat. Tumba sa cu maşina, făcută la o cursă auto, unde participă ca copilot, a făcut să ne punem întrebarea despre ce înseamnă să fii politician responsabil. Multă lume consideră că, şi-n partidul pe care-l conduce, V.Ponta este tot un copilot, altcineva detinand fraiele. Gafele, tot mai numeroase, pe care le face, ne îndreptăţesc să credem că a ajuns mult prea repede în frunte, că ambiţiile sale sunt prea mari faţă de posibilităţile sale reale. Obrăznicia şi impertinenţa lui V.Ponta ne fac, intr-un fel, să-l regretăm pe M.Geoană.
Cel de-al doilea pretendent la funcţia prezidenţială, Crin Antonescu, este omul care, din plecare, are două bile negre. Faptul că a fost repetent în facultate şi chiulul din Parlament(este parlamentarul cu cea mai mica prezenta dintre toti cei 471), fac din acesta un candidat mediocru. Înfrângerea de la prezidenţiale, în loc sa-l facă să devină mai înţelept, l-a transformat într-un soi de Rica Venturiano. Tiradele scrâşnite despre binele patriei, îngrijorările privind viitorul ţării sau bucuria cu care anunţă catastrofale consecinţe pentru România, au făcut să fie privit cu consternare şi îngrijorare. Crin Antonescu este "bucuros să fie contemporan cu sine însuşi"(A.Pleşu), o caracterizare care explică exact categoria umană a şefului PNL.
Dacă aceştia sunt liderii opoziţiei, şansele să se schimbe ceva, în bine, în ţară, sunt aproape nule.