Azi, 1 Decembrie, românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Naţională. Acum 92 de ani, ultima provincie românească, Transilvania, s-a unit cu ţara mamă, România.
În sala Casinei din Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, au avut loc lucrările Adunării Naţionale la care au participat 1.228 de delegati aleşi în circumscripţiile electorale şi de diferite instituţii şi organizaţii politice, culturale, profesionale, de învăţământ, religioase, militare, de femei, sindicat, etc. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a decretat unirea cu România. Cu acelaşi prilej, Adunarea Naţionala a decis constituirea Marelui Sfat Naţional Român (compus din 250 de membri, dintre care 200 aleşi imediat), care l-a rându-i a numit Consiliul Dirigent (guvernul provizoriu).
Deciziile istorice de la Alba Iulia, care au finalizat procesul istoric de făurire a statului naţional unitar român, au fost aclamate cu entuziasm de către cei peste 100.000 de participanţi pe Câmpul lui Horea.
1 Decembrie este ziua în care ne reamintim, cu pioşenie, de cei care au înfăptuit "unirea cea mare". Îi mentionam, printre alţii, pe regele Ferdinand Întregitorul, mitropoplitul, apoi primul Patriarh al României, Miron Cristea, Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti, Vasile Goldiş, Ştefan Ciceo-Pop, Nicolae Iorga, Octavian Goga.