Educaţia în ţara noastră este "sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire", cum spunea Caragiale, referindu-se insa la industria României. Suntem siguri că lucrurile în România ar deveni mult mai bune dacă sistemul de educaţie s-ar îmbunătăţi. Educaţia poate fi schimbată de fiecare dintre noi, nu de miniştrii sau alţi funcţionari. Lipsa de educaţie este cauza multor tare ale societăţii noastre. În şcoală, profesorii noştri ne învaţă să comentăm, în termeni cât mai pretenţioşi, lucrările scriitorilor. Profesorii de limba română uită că vocabularul ar trebui să fie o materie de sine stătătoare, care să se înveţe din clasa întâi până în clasa a douăsprezecea.
Domnule ministru al Educaţiei, domnilor profesori, matematica, fizica, chimia, geografia, sportul, etc, se fac în limba română, şi dacă pe aceasta n-o cunoşti, după 12 ani în care ai trecut prin şcoală, profesorii respectivi ar trebui să-şi facă bagajele şi să plece în altă parte, nu să facă greve pentru salarii mai mari. Excepţiile de la regulă sunt foarte puţine, din păcate. Noi nu avem educaţie, de-asta învăţăm, încă de mici, să mergem la furat mere, caise, cireşe, iar părinţii, în loc să-şi critice copiii penctru că fac asemenea lucruri, îi mai şi laudă, considerând că odrasla "s-a descurcat", nu că a comis un lucru pentru care ar trebui să primească oprobriul public.
În România, părinţii îşi trimit copiii la orele de sport cu scutiri medicale, pentru că profesorul îi pune să alerge şi le transpiră odraslele. Şi, deh, e rău să miroşi a transpiraţie, pentru că duşul este opţional. Rău este că şi profesorii de sport acceptă, fără vreun protest, această situaţie, îngăduind acest chiul în masă.
La noi lipseşte educaţia rutieră, şi de-asta nu avem nici biciclete. Cum să-ţi pui copilul de 9 ani pe bicicletă, când el nu cunoaşte indicatoarele rutiere? Şi cum să nu lovească, la 18 ani, când îşi ia permisul, vreun biciclist, dacă el n-a văzut din ăştia decât la televizor?
La noi nu există nici educaţie sanitară, deşi există o asemenea disciplina în şcolile din România. Nu ştim că trebuie să ne spălam decât dacă ne uităm la televizor sau dacă avem noroiul de cinci centimetri între degete, pentru că mai degrabă facem matematică la orele de dirigenţie. Când se fac şi alea, evident, că doar nu se pun absenţe. Nu ştim că duşul zilnic e un lucru normal pentru a trăi într-o societate la fel de normală. Nu ştim că trebuie să te speli pe dinţi de două ori pe zi, şi ne este vândută guma de mestecat cu imagine de salvatoare a dinţilor. Iar noi o cumpărăm, pentru că important e să nu ne pută gura. Ba vă pute, băi, doar că mirosul e acoperit de mentol! La fel cum parfumul acoperă mirosul de transpiraţie, până la un moment dat.
La noi nu există educaţie medicală. Dacă cineva are o criză de epilepsie lângă noi, avem impresia că respectiva persoană e posedată şi rămânem cu sechele pe viaţă, crezând că am stat lângă Satan în blugi. Iar omul ăla se chinuie, deşi un mic ajutor ar rezolva situaţia. Dacă unul se arde sau îşi rupe piciorul, singurul lucru pe care-l ştim face e să ne tragem la o parte, poate-poate vor exista alţii, care au mai văzut asta. Doamne fereşte de vreun accident cu maşina, că trusa medicală oricum e expirată de trei ani.
Domnule ministru, domnilor profesori, e timpul să vă schimbaţi obiceiurile şi să faceţi ceea ce trebuie: educaţie. Fără ea suntem un popor necivilizat, care cu greu este tratat altfel decât un paria al Europei!