Paradoxul românesc - preţuri mai mari de Crăciun!

16 Decembrie 2010, 16:38 | 5193 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal

În acesta perioadă a anului, odată cu venirea sfintelor sărbători de iarnă, toţi comercianţii, mai mici sau mai mari, încep să crească preţurile la toate categoriile de produse. Dacă preţul lămâilor a ajuns 6 RON, carnea 20 RON, în schimb salariile au rămas la fel de mici şi tăiate de toţi (de guvern, dar și de patroni).
 
  Toată lumea dă vina pe scumpirea energiei electrice şi a carburanților sau creşterea TVA-ului, care, într-adevăr, au avut un rol hotărâtor în creştere semnificativă a preţului produselor. Dar se mai întâmplă însă şi un alt fenomen şi anume comportamentul vânzătorului. Dacă peste tot, de la economia de clasa a X-a până la cărţile de micro şi macro economie, toţi ne învaţă şi ne explică cum şi în ce fel se comportă cumpărătorul (vezi Teroria Consumatorului), mai nimeni nu scrie și nu explică  despre comportamentul vânzătorului.
 
  Avem o societate care se bazează pe speculă, de la ţăranul din piață, care îţi vinde brânza (mai mult sare), până la marile supermaket-uri, care, în acesta perioadă, profită de faptul că oamenii cumpără orice şi la orice preţ şi asta fac şi ei: vând orice (produse vechi) la preţuri mari. Un alt fenomen, care apare acum în supermarketuri, este aşa-numita promoție: cumperi două produse la ofertă, însă,  dacă eşti atent,  observi că nu este nicio scădere de preţ. Bineînţeles că şi noi, cumpărătorii, suntem vinovaţi, acceptând acest comportament al vânzătorilor de tot felul, prin faptul că nu suntem mai atenţi şi mai exigenţi atunci când cumpărăm un produs.
 
  Dacă în alte țări, în acesta perioadă de Crăciun, toate preţurile scad, pentru a avea o vânzare mai mare şi implicit un profit mai mare, dar şi fidelizarea clientului în acelaşi timp, la noi nu se întâmplă aşa. Se pare că mai au de învăţat şi comercinatii noştri de cum ar trebui să se comporte în vânzarea de produse. Poate, până la urmă, e mai importantă şi mai utilă "Teoria Vânzătorului".

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
ady pe 17 Decembrie 2010, 09:17
#1
care bani ?
Crezi ca banii se duc in buzunarul patronului?Inseamna ca nu ai aflat si de \"Teoria organelor de control\" [garda financiara,opc,dsv,psi,dsp.etc,etc] si sunt sigur ca este total diferita fata de cea din tarile unde zici dmneata ca preturile scad.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.