In întreaga lume se sărbătoreste ziua de 1 aprilie, oamenii facandu-si farse unii altora. Ziua de 1 aprilie este cunoscuta la noi drept "Ziua Păcălelilor", englezii au denumit-o April "Fools' Day", iar francezii se amuză cu "Poisson d’Avril". De unde vine acest obicei ridicat la rang de sărbătoare şi care sunt cele mai cunoscute glume, gândite de instituţii de presă renumite sau companii cu profituri uriaşe? Originea Zilei Păcălelilor este incertă. Una dintre cele mai populare teorii vorbeşte despre reforma calendaristică a francezilor, din secolul al XVI-lea. Potrivit acesteia, în anul 1564, Franţa a mutat începutul anului din perioada martie-aprilie, pe 1 ianuarie. Cei care nu ţineau cont de schimbare şi sărbătoreau începutul anului în săptămâna dintre 25 martie şi 1 aprilie, potrivit vechilor reguli, deveneau ţinta ironiilor şi a farselor.
Milioane de oameni se amuză astăzi pe seama celor din jur. În unele ţări, precum Noua Zeelandă, Irlanda, Marea Britanie, Australia şi Africa de Sud, poţi face farse numai până la prânz. Britanicii sunt foarte îndrăzneţi la acest capitol. Unele publicaţii serioase realizează chiar o primă pagină specială, cu ştiri false şi informaţii amuzante, însă numai pentru ediţia de dimineaţă.
Ziarele si-au dat frau liber imaginatiei in ziua de 1 aprilie.
Google a decis sa se numeasca de acum Topeka, dupa numele orasului din Kansas care urmeaza sa primeasca, pentru o luna de zile, numele ... Google, relateaza AFP.
"Suntem fericiti sa anuntam ca la 1 aprilie Google si-a schimbat numele in Topeka", scria pe blogul Google, intr-un mesaj semnat "Eric Schmidt, director al Topeka".
"Luna trecuta, primarul din Topeka a socat planeta anuntand ca orasul sau se va numi de acum Google. De atunci ne-am tot intrebat cum am putea raspunde acestui gest emotionant", potrivit mesajului.
"Nu ne-a fost usor sa luam aceasta decizie. Pana la urma, exista o oarecare valore de marca asociata cu vechiul nostru nume. Cuvantul 'topeka' vine dintr-un termen folosit de triburile din Kansa si Iowa pentru a desemna 'un loc propice pentru scoaterea cartofilor'. Vrem sa credem ca site-ul nostru este unul dintre cele mai bune locuri pentru a scoate informatii".
Mary Shakespeare, nascuta Arden, mama celui mai cunoscut dramaturg englez, era de fapt Mary "Ardennes", dupa numele unei paduri din nordul Frantei, a spus un "expert" la BBC. "Fireste, ii avem pe Racine si Moliere, dar trebuie sa facem loc si altor autori", a spus fostul ministru francez al culturii, care a confirmat ca a participat cu drag la aceasta gluma.
Compania aeriana irlandeza low-cost Ryanair a anuntat ca avioanele sale vor avea aparate automate pentru bauturi, tigari care nu scot fum, dar si prezervative, pentru ca personalul de bord sa fie redus la jumatate.
Pentru a mentine mai curate trotuarele din Varsovia, proprietarii de caini vor trebui sa duca la un birou municipal cantitatea de excremente fixata de administratie in functie de rasa si greutatea cainelui, a anuntat Gazeta Wyborcza.
Starea drumurilor i-a inspirat pe jurnalistii belgieni. Potrivit La Libre Belgique, "condamnatii la munca silnica" vor trebui sa umple gropile din drumuri. Tot in Belgia, regele "Albert al II-lea se va duce in Congo cu vaporul" pentru aniversarea a 50 de ani de la independenta fostei colonii, scrie Le Soir. "Cabinele de la babord vor fi fixate francofonilor, iar cele de la tribord, neerlandofonilor".
Tot pe tema multiculturalismului, Der Tagesspiegel scrie despre un proiect de amplasare a unor panouri bilingve cu nume de strazi intr-un cartier din Berlin unde locuiesc multi turci.
In ceea ce il priveste pe Papa, el se pregateste sa lanseze o companie aeriana,Vatican'Air, cu un singur avion, spune agentia I-media.
Cipuri au fost puse pe ascuns sub pielea tuturor suedezilor vaccinati impotriva gripei H1N1, asigura Metro din Suedia. Aceste implanturi le permit sa treaca fara control de portile metroului din Stockholm.
De la jumatatea lunii aprilie, masinile de Formula 1 nu vor mai avea decat trei roti, anunta in Finlanda canalul MTV3, alaturi de o fotografie.