“Călușul” de la Lița pe scena Festivalului Internațional
"Taina poveștii mele - cheia șansei tale" de la Turnu Măgurele
Jocul Călușul vine de undeva dintr-un spațiu atemporal, dintr-o epocă precreștină. Semnificația lui ancestrală, pune în spiritul celor ce-l practică adevărate crezuri despre vindecări magice. Jocul călușarilor este amintit și de Dimitrie Cantemir în operele sale, că se practica în Moldova de Rusalii, dar și în sudul țării în aceiași perioadă. Călușul se pretează la un ritual magic, jucătorii purtând în mâini un băț de alun, cu ajutorul căruia, în timpul jocului primeau "mângâierile" pe care vătaful le aplica călușarilor îndemnându- la un joc cât mai îndrăcit, în jurul bolnavilor. Cei betegi erau aduși la horă și în jurul lor călușarii jucau într-un ritm alert mâncând usturoi. Ceea ce făcea să se creadă că aceștia izgoneau boala din trupul celui suferind.. In săptămâna Călusului, săptămâna de după Rusalii nu se mergea la câmp, pentru că în credința populară cine încălca preceptele tradiției era luat din căluș. Se îmbolnăvea iar boala lui devenea incurabilă, pentru că nici doctorii nu aveau cum s-o vindece.
Astfel, acum în apropierea Rusaliilor, pe scena Festivalului Internațional "Taina poveștii mele - Cheia șansei tale", un grup de copii de 4-5 ani de la Grădinițá nr 1 din comuna Lița a îmbrăcat costumul popular specific călușarilor, sub îndrumarea educatoarei Ioana Terci. Aceștia au dăruit celor prezenți un spectacol de zile mari, cu adevărat artistic. Muzica, modul în care se mișcau, felul în care mânuiau bețele, bătăile ritmice (tip step), strălucirea din ochii lor au făcut ca întreaga asistență să-i aplaude la scenă deschisă preț de câteva minute bune. Harul dascălului Ioana Terci de a le transmite frumusețea și gingășia jocului, trăirile interioare dominante în iureșul jocului, dar mai ales dăruirea copiilor vis-a-vis de numeroasa asistență din sala Clubului Copiilor din Turnu Măgurele au făcut ca tinerele mlădițe de câțiva anișori să primească drept răsplată dragostea și bucuria celor prezenti exprimate prin ropote de aplauze.Copiii care au excelat in interpretarea jocului Călușul sunt : Cojoacă Denis, Trandafir Andrei, Gună Denis, Ivana Denisa, Mitruș Marius, Toader Ianis, Zîmbrea Mihnea și Nelepcu Darius.
Călușul, un joc cu pretenții scenice, pe care nu oricine are curajul să-l abordeze în public a devenit pentru “GRĂDINARII” de la Lița un vis împlinit al educatoarei Terci Ioana, un vis abordat cu dăruire, tact pedagogic și măiestrie coregrafică.
Tudor Matreșu