Prefectura Teleorman a dat un comunicat la nivelul celor care conduc institutia. Toate autoritatile au plecat in cautarea celor care ar fi aruncat primul cadavru de porc. Toata lumea e pe urmele faptasilor. O delegatie din Teleorman a ajuns tocmai in Africa, locul de bastina al sefilor pestei porcine.
Comunicatul Prefecturii
În contextul apariției și evoluției pestei porcine africane în județul Teleorman, Prefectura Teleorman îi asigură pe cetățeni de faptul că autoritățile județene implicate au luat toate măsurile necesare privind controlul, combaterea și eradicarea acestui virus. ( n.r.Ce masuri s-au luat la fondul de vanatoare? Trebuia impuscati toti porcii mistreti. Veterinarii au spus ca trebuie luate masuri imediate, dar proprietarii fondului au refuzat).
Potrivit unui comunicat de presă, în toate cazurile confirmate, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune în cazul Pestei Porcine Africane. Totodată, autoritățile efectuează cercetări cu privire la primul caz de pestă porcină confirmat în județul Teleorman pentru depistarea făptașilor. În această situație, virusul a fost descoperit la un porc mort găsit aruncat într-o zonă în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). În cauză s-a întocmit dosar penal.
Una din principalele cauze care au condus la răspândirea rapidă a bolii este mişcarea necontrolată a animalelor şi a cărnii de porc din zonele afectate. Prin urmare, atragem atenția asupra faptului că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale (…), dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, reprezintă infracțiune contra sănătății publice.
Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, instituția solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități:
- mișcarea animalelor în scopul comercializării acestora se face cu respectarea prevederilor Ord. 40/2010 al președintelui A.N.S.V.S.A. (nu se pot comercializa decât animale identificate, înregistrate în Baza Națională de Date, însoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a acestora);
- creșterea porcinelor domestice se face numai în spații îngrădite fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele din alte exploatații, porci mistreți sau cu persoane străine(n.r. Ciobanii au lasat porcii pe camp fara sa fie deranjati de autoritati)
- animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse/subproduse de porc;
- să nu existe contact între porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreți vii, vânați sau morți
- scroafele/vierii nu sunt scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
- mișcarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a deșeurilor provenite de la porcinele domestice și/sau sălbatice, a cadavrelor de animale, se realizează doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate;
- hainele și încălțămintea cu care s-au efectuat deplăsari în fondurile de vânătoare trebuie să fie schimbate, de asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie minuțios dezinfectate înainte de a ieși din zona infectată(n.r. Angajatii de la fondul de vanatoare nu au respectat nicio regula)
- toate mijloacele de transport material lemnos și încărcătura acestora trebuie să fie dezinfectate obligatoriu la iesirea din zona afectată;
- toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și la deplasarea acestora dintr-o zonă în alta, trebuie să fie dezinfectate de către proprietar/utilizator;
De asemenea, se recomandă cetățenilor evitarea colectării și transportului materialului lemnos și a grânelor și plantelor din pădurile și de pe terenurile din zonele afectate și din împrejurimi.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman sau autorităţilor locale. Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boală vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.