Mediul de afaceri a fost lovit de numeroase provocari in urma carora unii au inteles cum trebuie facute afacerile si au progresat, altii au fost nevoiti sa inchida, iar altii si-au pastrat obiceiurile, ocolind legea si prosperand mai mult decat oricare, cel putin pentru scurt timp.
Despre aceasta ultima categorie vorbim mai jos, cu un studio de caz despre combinatul chimic de la Slobozia, Chemgas. Personajele implicate sunt omul de afaceri Ioan Niculae, patronal grupului InterAgro si practicianul in insolventa, Emil Gros, coordonatorul Expert Insolventa SPRL. Este drept, acesta din urma e posibil sa nu aiba inca soarta omului de afaceri pentru ca a avut grija sa profite de naivitatea unei angajate a lui, Anamaria Sanda Nastase, luata deja in vizor de procurori potrivit unor surse.
Ca cititorii sa inteleaga pe scurt ce presupune "schema", descriem succinct mecanismul si apoi detaliem: Ioan Niculae cumpara Amonil Slobozia, care falimenteaza "pentru a nu plati taxele" si il rascumpara, redenumindu-l Chemgas. Similar, ulterior, Ioan Niculae procedeaza si cu Chemgas - nu plateste furnizorii, angajatii, obligatiile fiscal - vinde la pret cu adaos minim pentru combinat catre alte firme tot ale lui - acestea vand la pretul real, profitul este scos prin aceste firme in paradisuri fiscale - firma intra in insolventa si apoi faliment - combinatul este scos la vanzare in lichidare - Ioan Niculae il cumpara din nou la pret de faliment, dar fara datorii.