O parte dintr-un interviu cu ministrul Economiei
- Pe lângă industria auto și cea metalurgică, depindem de țările aflate în conflict și pe partea de importuri de îngrășăminte pentru agricultură. Cum stăm, din acest punct de vedere?
- Am avut o discuție la Ministerul Economiei cu producătorii de îngrășăminte și cu asociația fermierilor. Ce pot să vă spun este că, într-o proporție destul de mare, fertilizatorii pentru anul agricol 2021-2022 sunt asigurați, avem stocurile necesare. Discutăm în acest moment cum să începem producția cât mai repede, din aprilie, pentru a putea asigura stocul pentru 2022-2023. Dar aici ne lovim de problema consumului de gaz și disponibilitatea gazului, pentru că acesta este principala materie primă pentru producție. Împreună cu Ministerul Energiei, facem eforturi pentru a asigura această materie primă. Pornirea celor două combinate, Azomureș și Chemgas Slobozia, care în momentul de față au autorizație de mediu, este o prioritate și depinde foarte mult de disponibilitatea acestei resurse naturale.
Tocmai de aceea am lansat apelul către Parlamentul României de a adopta cât mai repede Legea off-shore, pentru a avea gazul natural disponibil pentru industrie, dar și pentru această producție de fertilizatori care să ne asigure stocul necesar.
De asemenea, sunt două combinate aflate în insolvență, la Turnu Măgurele și la Piatra Neamț, și căutăm soluții pentru a putea fi repuse în funcțiune, prin atragerea unor noi investitori.
Sursa: Ministrul gălăţean al Economiei promovează relocările de firme către zona Galați - Brăila
Citeste si: Combinatul NITRAMONIA BC Slobozia, pregătit pentru repornire