Dosarul Romgaz nu ajunge pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene – așa cum ar fi vrut Adriean Videanu și Ioan Niculae – ci rămâne pe rolul Înaltei Curți, fiind fixate trei termene consecutive. Avocații celor doi pregăteau un set de întrebări pentru Curtea de la Strasbourg, știut fiind că dosarele care ajung acolo se suspendă, iar soluția vine după doi-trei ani.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției au respins vineri, 15 aprilie, cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu un set de întrebări legate de Dosarul Romgaz.
Este vorba despre dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, este acuzat că în 2012 a luat gaze ieftine de la stat, în mod fraudulos, cu sprijinul lui Adriean Videanu, pe atunci ministru al Economiei.
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de inculpatul Niculae Ioan, prin apărător ales, de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 aprilie 2022. Amână cauza şi acordă termen la data de 29 aprilie 2022, ora 09:00 Sala SSU, 13 mai 2022, ora 09:00 şi 18 mai 2022, ora 09:00”, se arată în minuta ICCJ.
Sesizarea CJUE era solicitată în vederea lămuririi statutului de consumator întreruptibil a Interagro, statut care i-ar fi permis să cumpere gaze naturale cu discount de la Romgaz, pe ideea că nu consumă tot timpul anului aceeași cantitate.