Cei care au de spus ceva impotriva casatoriei, sa zica acum, pana pe 24 septembrie
Grupurile de mediu numesc periculos proiectul Dunărea susținută de Bruxelles: Zeci de organizații internaționale de mediu au declarat periculos Proiectul Hidroelectric Dunărea sprijinit de Comisia Europeană, care implică construcția unui baraj și centrală electrică pe Dunăre între orașul bulgar Nikopol și orașul românesc Turnu Măgurele.
Zeci de organizații internaționale de mediu au declarat periculos Proiectul Hidroelectric Dunăre, susținut de Comisia Europeană, care presupune construirea unui baraj și a unei centrale electrice pe Dunăre între orașul bulgar Nikopol și orașul românesc Turnu Măgurele.
„Acesta este un proiect vechi din anii 1980 și a fost negat chiar și în timpul socialismului, deoarece daunele sale au depășit cu mult beneficiile sale”, a spus WWF într-o declarație transmisă presei.
Aproximativ 38 de organizații de mediu din Europa, inclusiv CEE Bankwatch, „sunt unite pentru a cere instituțiilor europene să reconsidere această decizie”, a adăugat WWF.
Activiștii pentru climă sunt uimiți de decizia Comisiei Europene de a include proiectul hidroelectric Dunărea în lista sa de investiții prioritare în infrastructură, în ciuda riscului ridicat de deteriorare a comunităților, economiilor și ecosistemelor prețioase de-a lungul râului.
La 30 iulie, Compania Naţională de Electricitate a Bulgariei a anunţat că Comisia Europeană a evaluat pozitiv vechiul proiect, care a început sub regimul totalitar comunist al Bulgariei.
Bulgaria și România plănuiesc să construiască împreună două hidrocentrale cu o capacitate totală de 840 MW. Estimarea preliminară a proiectului este de aproximativ 2 miliarde de euro. Perioada de construcție planificată pentru nodul hidroenergetic este între opt și zece ani.
„Proiectul este inclus în Lista UE a proiectelor transfrontaliere de energie regenerabilă”, potrivit Companiei Naționale de Electricitate (NEC).
Lista este supusă aprobării finale și publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Proiectul va fi implementat în comun de NEK bulgar și compania românească și finanțat prin Facilitatea Conectarea Europei.
Proiectul include construirea a două hidrocentrale la cursul râului și a unei instalații de stocare a energiei electrice de mare capacitate.
„Proiectul se concentrează pe durabilitatea mediului și pe producția de energie regenerabilă, satisfacând în același timp nevoile populației și industriei locale”, a spus NEC.
Documentul de poziție al WWF afirmă că proiectul hidroelectric Turnu Măgurele-Nikopol va avea ca rezultat pierderea unor sume uriașe de bani ai contribuabililor și va submina realizările de mediu finanțate de UE.
ONG-ul avertizează că proiectul va amenința supraviețuirea unor specii emblematice precum sturionul pe cale critică de dispariție.
WWF spune că proiectul, planificat pentru Dunărea de Jos din Bulgaria și România, amenință să amenințe suprafețe mari de terenuri agricole și sute de așezări de-a lungul unei porțiuni de 280 de kilometri a fluviului.
„Sturionii maiestuosi simbolizează Dunărea și o parte din patrimoniul natural al Europei. Construirea acestui centru hidroenergetic le va bloca ruta de migrație și va distruge ultimele lor zone de reproducere. Acest lucru ar putea duce la sfârșitul acestor specii iconice”, a declarat Stoyan Mihov, șeful programului de apă al WWF.
WWF, Bankwatch și alte 36 de ONG-uri solicită Parlamentului European să ceară prelungirea cu două luni a perioadei de consultare publică cu privire la actul delegat al Comisiei Europene, care include proiectul pe lista proiectelor transfrontaliere.
Această extindere ar permite Parlamentului European să evalueze în mod corespunzător impactul acestui proiect. Dacă nu, actul delegat intră în vigoare pe 24 septembrie.