Deoarece lista revoluţionarilor a stârnit discuţii aprinse în oraş, publicăm azi un document care aruncă o lumină cuprinzătoare asupra evenimentelor din decembrie 89. Publicăm un fragment din lucrarea "Monografia judeţului Teleorman", realizată de un colectiv condus de Stan V. Cristea. Iată pagina referitoare la revoluţia din 89.
"Ca şi în celelte localităţi din judeţ, la Turnu-Măgurele, în jurul orelor 13.00, s-au strâns în centrul oraşului grupuri mari de cetăţeni, care s-au deplasat către sediul Comitetului municipal de partid, scandând lozinci anticomuniste şi obligându-i pe activişti să părăsească clădirea. La orele 15.00, municipiul Turnu-Măgurele avea deja o conducere nouă, care a lansat un apel locuitorilor din urbe.
În ziua de 22 decembrie, în jurul orelor 16.00, Comitetul de Salvare Naţională din Turnu-Măgurele raporta telefonic Consiliului Judeţean următoarele: Astăzi, 22 decembrie, orele 15.00, cetăţenii municipiului Turnu-Măgurele, sprijiniţi de unităţile militare, au preluat conducerea fără nici un incident. Toate activităţile economice şi sociale se desfăşoară în condiţii normale. Suntem alături de întreaga naţiune în aceste momente cruciale.
Noul organism de conducere a municipalităţii era alcătuit din: locotenent-colonel Augustin Moldovan (preşedinte), maior Mircea Găman, maior Nicolae Calotă, Paraschiv Cosac, Paul Drăgulin, Mihai Bogdanovici, Ion Năstăsescu, Vasile Dumitru, Ligia Rizescu, Ştefan Patachia, Nicoleta Băieţica, Ionel Tănase, Mihai Biujung, Decebal Pasca, Ştefan Vătămanu, Floricel Carnaru, Florin Căpăţâna, Mitică Trifu, Mihai Nicolae, Vasile Curcafa, Ion Vulcu.
Mulţimea problemelor care s-au ridicat spre rezolvare, începând cu 23 decembrie 1989, în faţa Comitetului municipal de salvare naţională a determinat trecerea la organizarea de comisii pe probleme, în următoarea structură: comisia de apărare - locotenet -colonel Augustin Moldovan, maior Mircea Găman, căpitan C.Budeanu; comisia economică - Ion Năstăsescu, Florea Căpăţâna, Ion Vulcu, Vasile Curcafa, Aurel Patachia, Mitică Trifu, Paul Drăgulin; comisia culturală - Vasile Dunmitru, Traian Panea, Romica Dorcea, Nicoleta Băieţica; comisia politică - Ştefan Vătămanu, Vasile Dumitru; comisia socială - Mihai Bogdanovici, Florea Carnaru, Ion Biujung, Ligia Rizescu, Nicolae Mitroi, Decebal Pasca. Oameni de suflet, turnenii şi-au oferit sângele pentru salvarea celor răniţi în revoluţie. În dimineaţa zilei de 24 decembrie 1989, tinerii de la Întreprinderea de motoare electrice au donat 40 de flacoane de sânge ca să-i ajute pe eroii revoluţiei noastre."
După cum aţi citit, în Turnu-Măgurele nu a fost nimic neobişnuit, nu s-a raportat nici un incident. Înseamnă că în Tr.Măgurele nu trebuie să avem nici un luptător remarcat în Revoluţie, pentru că n-a fost cazul. Din păcate avem o listă lungă cu remarcaţi în Revoluţie, mulţi dintre ei obţinând certificatele în ultimii ani. Beneficiari de indemnizaţii, de terenuri sau de scutiri de impozite, aceşti pseudo-revoluţionari sunt o plagă pentru oraş. Nu era de-ajuns că sunt mulţi oameni săraci, mai trebuia ca mulţi indivizi bogaţi sau foarte bogaţi, precum Simionescu, Eli Iagăr şi fratele dânsei Sever, Vlăduţu, Geantă şi alţii să fie scutiţi de plata impozidului pentru o calitate pe care nu au cum s-o probeze. Citiţi numele celor care au făcut parte din comitetul de salvare naţională Tr.Măgurele şi veţi observa că nu apare numele nici unui dintre cei enumeraţi puţin mai sus. Şi atunci, ne întrebăm: pentru ce au primit certificate de revoluţionari?
Desfăşurarea Revoluţiei din decembrie 89 la Turnu-Măgurele.
Citeşte şi
Niște hoți ordinari care nu se mai satură.!