Liviu Dragnea poate fi acuzat de orice, dar că nu are diplome, nu. Dumnealui a strâns o grămadă, că doar trebuie să te făleşti cu nişte hârtii care te-au costat ceva( muncă, bani,etc). Din nefericire pentru Dragnea, un alt dosar, care îl are personaj principal, este pe masa DNA. Vorbim despre cazul diplomelor false de la două universităţi din Alexandria, caz care a intrat în atenţia procurorilor la începutul lunii martie 2009. Aparent ciudat, cercetările au stagnat, însă dosarul a fost preluat mai târziu de procurorii anticorupţie.
Pe lunga lista a pseudo-absolvenţilor se află şi nume din sferele politicului, dar şi angajaţi ai MAI. Două universităţi-fantomă din Alexandria au scos, ani de-a rândul, absolvenţi pe bandă rulantă, dosarele acestora - în fapt, falsuri grosolane - nedând totuşi de bănuit nimănui. După principiul "o mâna spală pe alta şi amândouă faţa", conducerea respectivelor unităţi de învăţământ superior (aceeaşi pentru amândouă) şi aşa-zişii absolvenţi şi-au servit reciproc interesele, înşelând o lume întreagă.
Capul escrocheriei era chiar fondatorul şi rectorul Universităţii "Al. Ghica" şi al Universităţii "Europa Ecor", Mina-Silviu Dobronauteanu, în vârstă de 67 de ani, din Bucureşti. Totodată, el este şi cordonatorul Fundaţiei "Ergorom 99", al cărei sediu avea un rol important în derularea operaţiunilor infracţionale. Universităţile menţionate nu au deţinut vreodată atestate, nici autorizaţii de funcţionare, iar din 2006 se află în procedura de lichidare, elemente care însă nu par să fi fost cunoscute la nivelul factorilor responsabili din Ministerul Educaţiei. Un dosar de absolvire a uneia dintre cele două universităţi scotea din buzunarul clientului frumoasa sumă de 3000-3500 de euro ( putin pentru Dragnea). În schimbul banilor, pe parcursul câtorva săptămâni, membrii grupării infracţionale întocmeau dosarul solicitat, fără că titularul să fi participat măcar la vreun curs, ori să aştepte trei ani. Pasul următor era depunerea dosarelor, pentru susţinerea licenţei, la alte universităţi, unde cei în cauză şi-au creat în timp relaţii, astfel încât "absolvenţii" proprii să promoveze examenul. Este vorba despre Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Ecologică Bucureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea "Gh. Cristea", Universitatea Valahia din Târgovişte. Opţional, clienţii puteau chiar să nu participe la examenul de licenţă, situaţie în care se foloseau persoane interpuse. Acestora li se întocmeau cărţi de identitate false, cu datele reale ale candidaţilor absenţi, dând astfel impresia de legalitate. Acest important serviciu era plătit separat, cu 600 de euro.
În condiţiile în care activităţile respective se derulau din 2004, s-a stabilit că au beneficiat de asemenea servicii peste 15.000 de persoane! Un calcul simplu arată că aceasta înseamnă aproape 400 de miliarde de lei vechi, bani încasaţi de infractori. Cel puţin la fel de grav este însă şi faptul că falşii absolvenţi ocupă, foarte probabil, posturi importante, pe baza unei escrocherii. Rectorul Dobronauteanu era cel ce păstra legătură cu colegii de la universităţile incluse în reţeaua de licenţiere, tot el semnând documentele falsificate (diplome de bacalaureat, foi matricole, autentificări notariale etc.). În biroul său de la Fundaţia "Ergorom 99", păstra ştampile falsificate de la majoritatea liceelor din ţară, hârtie specială pentru confecţionarea cărţilor de identitate şi o matriţă de timbru sec cu titulatura Ministerului Educaţiei. Tot rectorul era cel care, la examenele de licenţă unde se foloseau persoane interpuse, le înmâna personal acestora actele false, chiar la sediul universităţii care organiza examenul. Evident, tot el încasa sumele percepute clienţilor, din care îşi finanţa şi colaboratorii.
Mâna sa dreapta era Liviu-Ionuţ Dencu, din Alexandria, falsificatorul documentelor, cu ajutorul unor echipamente IT performante. Acesta a lucrat la IGSU Bucureşti până în 2007, când a demisionat, din cauza unui dosar penal. Din reţea mai făcea parte Ion Parvutoiu, fost profesor la Universitatea Hyperion şi fost decan al Universităţii "Al. Ghica" din Alexandria. În urmă unei neînţelegeri cu Dobronauteanu, Parvutoiu a părăsit gruparea, fiind înlocuit cu prof. univ. dr. Marin Constantin, de la Universitatea Agronomică din Bucureşti. Toată floarea Teleormanului, în frunte cu Liviu Dragnea şi soţia Bombonica, si-au luat diplome de la cele două universităţi fantomă. Printre cei care au obţinut diplome la cele două universităţi incriminate, se număra şi alte nume importante din sfera politicului şi din Poliţie, persoane despre care se spune că ar fi intervenit pentru a tergiversa cercetările în cazul "fabricii" de diplome din Alexandria. Liviu Dragnea, prededintele executiv al PSD şi vicepriministru, comisarul Emil Florian Stanimir, fost adjunct al şefului IPJ Teleorman, împreună cu soţiile lor, Bombonica Dragnea şi Carmen Alina Stanimir, alţi membri ai partidelor parlamentare şi neparlamentare, dar şi funcţionari publici ori lucrători din structurile militarizate se regăsesc pe lunga listă a celor care au beneficiat de serviciile grupării rectorului Dobronauteanu.
Iată un reportaj al postului ProTv, în care Dragnea şi Stanimir se scuză, însă, mai rău, se acuză: