Liviu Dragnea a inventat un blat format din Bombonica, Migdala, Tunaru şi Rizea • Ultimii doi, unul din poziţia de vicepreşedinte ANAF, iar celălalt de şef al fiscalităţii Capitalei, sunt glazura unei prăjituri care valorează 7,5 milioane de euro, decorată de soţia Bombonica şi de cumătra Migdala, mama lui Tunaru. Reţeta vicepremierului constă în poziţionarea în interiorul sistemului fiscal românesc a unor piese care, prin intermediul familiei, deci nu direct, pot avea grijă să nu taie profitulVicepreședintele ANAF și președintele DGFP București, adică Florin Tunaru și Marinel Rizea, au avut traiectorii asemănătoare înainte de a ajunge în respectabilele funcții pe care astăzi le dețin. Într-un fel sau altul, lingându-și degetele băgate în borcanul cu miere, au reușit să dea mâna cu oameni importanți pentru viitorul carierei lor. ZIUA news vă prezintă traseul unor înalți funcționari publici care s-au înrudit cu cine trebuie, au spălat "cadavre" și... au reușit.
Vicepreședintele ANAF Florin Tunaru a lucrat de două ori în subordinea directă a lui Liviu Dragnea: director executiv adjunct în CJ Teleorman (2006-2009); consilier cabinet preşedinte şi director executiv în CJ Teleorman (2010-2012). Economistul a fost angajat în perioada 1990-2006, în cadrul Finanţelor Publice locale. Acesta a ajuns în cercul de apropiați ai lui Liviu Dragnea prin socrul său, Emil Lungu - fost prefect al județului Teleorman (1996) și consilier al lui Dragnea. Pensionarul Emil Lungu s-a remarcat, în 2007, prin donaţia de 10.000 de lei pe care a făcut-o în conturile PSD. Dragnea și Lungu se cunoșteau de pe vremea când acesta din urmă era prefect al județului Teleorman fiind, de altfel, și cel care l-a promovat pentru prima dată într-o funcţie de conducere în administraţia locală. Tot în 2007, și fratele lui Florin, Dănuț Tunaru, a donat pentru bunul mers al PSD-ului suma de 20.000 de lei. În prezent, Florin Tunaru deține, în urma unei succesiuni, o cotă de 3/8 dintr-un teren de 2.600 de metri pătrați, un apartament și o casă de locuit împreună cu soția, un Volskwagen fabricație 2005, conturi de 150.000 de lei. Are datorii de 36.000 de lei către diferite instituții bancare. Soția lui, Elvira Tunaru, a fost împuternicită, în iulie 2012, director al Căminului pentru Persoanele Vârstnice Furculeşti, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Ea lua astfel locul directorului Adrian Gâdea, care era numit vicepreședinte al CJ Teleorman.
În iulie 2013, în timp ce Adrian Gâdea avansa ca șef al CJ Teleorman, Elvira Tunaru urca și ea pe scara ierarhică, fiind numită pe perioadă nedeterminată director al căminului de bătrâni. Florin Tunaru a rămas în afaceri prin mama sa, Migdala Tunaru. Aceasta, în vârstă de 73 de ani, deține 50% din acțiunile firmei Midaf SRL. Celălalt acționar din firmă este celălalt fiul al ei, Dănuț Tunaru, tot cu 50%. Societatea este administrată de nora Migdalei, Alexandra Aurelia Tunaru. Societatea are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate. În 2006, societatea își majorează capitalul social cu 172.400 de lei prin aportul în natură al unui teren în suprafață de 918 metri pătrați. Firma a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 600.000 de lei, cheltuieli totale de 619.000 lei și o pierdere de 23.500 de lei.Despre Marinel Rizea fost șef al Direcției Generale a Finanțelor Publice Ilfov, avansat între timp șef la DGPF București, surse autorizate spun că a fost numit la București grație faptului că îl cunoștea pe Florin Tunaru.Rizea s-a aflat în conflict de interese pe perioada cât a condus instituția din Ilfov, deoarece era acționar cu părți egale, alături de soția sa, Adela Rizea, în societatea Admir SRL din Periș, județul Ilfov. Societatea are ca obiect de activitate "dezvoltare (promovare) imobiliară". Mai mult, Adela Rizea, alături de cumnatul ei, Ion Rizea, mai dețin o societate, Comriz SRL, tot în Periș, cu obiect de activitate comerțul cu amănuntul. Firma de dezvoltare imobiliară a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de 100.000 de lei, datorii totale de 1,7 milioane de lei și o pierdere de 19.000 de lei. Nici firma Comriz nu a avut un bilanț contabil pozitiv pentru anul 2012. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 207.000 de lei, cheltuieli totale de 425.000 de lei, iar cheltuielile totale au fost de 1,6 milioane de lei.
Personajul cheie, Florin Tunaru, este cel care coordonează Corpul de control al președintelui ANAF. Funcția îi oferă în timp real, grație sistemului Phoenix, toate informațiile cu privire la controalele aflate în derulare.Mai mult, acesta poate bloca recuperarea sumei de 7,5 milioane de euro pe care statul o are de încasat de la de la firma soției lui Liviu Dragnea. Pe 7 ianuarie 2009, Adunarea Generală a Acţionarilor SC Hotel Turris SA a decis diminuarea capitalului social prin transferul către Bombonica Dragnea a clădirii hotelului, a mai multor anexe şi a terenului aferent. Toate acestea au fost evaluate la suma de doar 214.320 de lei. Bombonica a ajuns proprietar în acte pe hotel, după ce a încheiat o convenţie de restituire în natură cu societatea pe care o controla. Factura în valoare de 214.320 de lei a fost înregistrată în contabilitate drept „contravaloare imobil", iar hotelul a fost trecut ca fiind o ieşire din patrimoniu, prin vânzare. Inspectorii fiscali au atras atenţia că sunt nereguli grave asupra acestei proceduri, că valoarea întregului complex de clădiri este de 110.118.900 de lei (circa 25 de milioane de euro) şi trebuia făcută în baza unui preţ de transfer, reglementat de lege. Liviu Dragnea s-a dat de gol când a explicat, în 2009, atunci când a fost numit ministru de Interne, că a dobândit o clădire - hotel, plus anexe şi teren, la o valoare de 110.770.151 de lei. Prin acest artificiu, statul a pierdut 31,2 milioane de lei reprezentând impozitul pe profit şi penalităţile aferente.
Sursa: ziuanews