Exclusiv RL: Super-Caritasul cu gunoaie al baronilor PSD: depui un milion și scoți 35 de milioane de euro.

02 Aprilie 2015, 12:49 | 2980 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Polaris Holding.

Polaris Holding, firma implicată în dosarul penal de corupție al primarului Constanței, Radu Mazăre, plătește ­pentru monopolul asupra colectării și transportului deșurilor menajere din Teleorman o redevență de un milion de euro în opt ani. Încasează, în schimb, 35 de milioane euro din taxe.

Polaris Holding, compania deținută de familia deputatului PSD Eduard Martin, urmărit penal într-un dosar de corupție în care este anchetat și primarul Constanței, Radu Mazăre, a pus mâna pe o super-afacere la Teleorman. Compania a obținut în 2013 monopolul pe colectarea și transportul deșeurilor menajere din tot județul și va încasa, în cei opt ani cât este valabil contractul, circa 35 de milioane euro.

Deși serviciul este prestat cu autogunoiere primite de la Consiliul Județean Teleorman, Polaris Holding va plăti către această instituție o redevență de 35 de ori mai mică decât încasările. Mai mult, primarii din mai multe comune s-au plâns că tarifele au crescut de când a început monopolul Polaris și că reprezentanții societății lui Eduard Martin fac presiuni ca autoritățile locale să strângă bani de la populație în locul angajaților săi. Unele primării au acceptat.

3,2 milioane euro, cadou de la CJ

Consiliul Județean (CJ) Teleorman a început încă din 2002 demersurile pentru centralizarea serviciilor de colectare, transport și depozitare a deșeurilor. În 2008, a achiziționat din fonduri europene, prin programul ISPA, și fonduri proprii 37 de autogunoiere, în valoare de 3,2 milioane de euro.
De asemenea, instituția a mai cumpărat 23.200 de pubele de aproape 500.000 de euro. CJ a făcut aceste investiții cu scopul declarat de a le transfera unui operator privat. “Există un risc ridicat de a nu exista operatori privați interesați pentru a opera sistemul global de colectare dacă există obligații pentru o asemenea investiție în scopul transporturilor. Dacă vehiculele de colectare vor fi furnizate de către Consiliul Județean, operatorul privat va încasa un tarif mai mic de la locuitori și vor fi mai ușor de obținut”, se arăta în motivația proiectului de finanțare.

Licitațiile organizate din 2009, pentru acordarea monopolului pe serviciul de salubrizare, nu s-au finalizat până în 2013, deoarece au fost anulate sau contestate de mai multe ori. În tot acest timp, vehiculele noi a căror panglică a fost tăiată cu fast de Liviu Dragnea, pe atunci președinte al CJ Teleorman, au rămas nefolosite. “Inițial, au fost duse la Zimnicea. Dar acolo au început să li se fure accesoriile, astfel încât au fost mutate la fosta unitate militară din Alexandria, pentru a fi mai bine păzite”, ne-a povestit un consilier județean. Abia când licitația a fost câștigată de firma deputatului PSD Eduard Martin, cele 37 de autogunoiere în valoare de 3,2 milioane de euro au fost scoase pe teren, pentru a colecta gunoiul în slujba Polaris.

Fără tomberoanele obligatorii

Contractul dintre CJ Teleorman și Polaris Holding a fost semnat pentru opt ani, la o valoare totală estimată de 35 de milioane euro. Suma provine, după cum ne-a explicat președintele CJ Adrian Gâdea, din tarifele pe care le percepe compania persoanelor fizice, agenților economici și unităților de stat din Teleorman pentru colectarea și transportul a 100.000 de tone de deșeuri menajere. În schimb, pentru că i-a fost concesionat acest serviciu și autogunoierele, Polaris plătește către Consiliul Județean o redevență de numai un milion de euro, sumă achitată pe parcursul a opt ani. O cifră de aproape 30 de ori mai mică.

În schimb, persoanele fizice sau primăriile de comună nu mai au dreptul să aleagă alt operator, chiar dacă sunt nemulțumiți de tariful perceput de companie. De altfel, numeroși edili din Teleorman s-au plâns că prețurile nu doar că nu au scăzut, cum susținea CJ în motivarea pentru achiziționarea autovehiculelor din 2008, ci au crescut. Astfel, de exemplu, un locuitor din Alexandria care locuiește la bloc plătește lunar 6,8 lei pentru serviciul de salubrizare, în timp ce într-o suburbie a Bucureștiului, o persoană care locuiește la casă, unde se adună mai multe deșeuri, plătește doar 6,3 lei. De altfel, potrivit unei monitorizări a Institutului pentru Politici Publice, Alexandria este pe locul 2 pe țară ca mărime a taxei de salubrizare.

Mai mult, încă de la început, comu­nitățile locale s-au plâns de calitatea serviciilor asigurate de Polaris. Astfel, deși compania se obliga prin contract să le ofere persoanelor fizice cu care au contract pubele pentru colectarea deșeurilor și saci speciali, în multe comune acest lucru nu s-a întâmplat nici după doi ani de derulare a contractului. Astfel, în comuna Mârzăneşti, localnicii care au contract cu firma Polaris Holding scot gunoiul la poartă în bidoane sparte sau pur şi simplu, în sacoşe de plastic. Autogunoierele de 16 mc nu intră pe multe ulițe, potrivit declarațiilor unor primari, deoarece nu încap, așa încât oamenii merg câteva sute de metri cu pungile în mână pentru a preda gunoiul.

În fine, primarii cu care am stat de vorbă sub protecţia anonimatului, ­ne-au precizat că Polaris Holding a făcut presiuni asupra lor pentru a prelua activitatea de colectare a taxelor de salubrizare de la populație, în locul încasatorilor companiei. Firma lui Eduard Martin dorește astfel să facă o nouă economie. Reprezentanții Polaris ­le-au invocat primarilor o lege apărută în 2014, care stipulează că autoritățile locale sunt obligate să achite contravaloarea serviciilor de salubrizare pentru persoanele care nu au încheiat contract cu o firmă de profil. Actul normativ în cauză a fost inițiat, însă, tocmai de Edurd Martin, din calitatea sa de deputat PSD.

Mașini pentru șefi

Directorul general al Polaris Holding, responsabil pentru județul Teleorman, a menționat că societatea a primit, într-adevăr, de la Consiliul Județean cele 37 de autogunoiere, pentru care plătește anual o redevență de numai 135.000 de euro. Totuși, a precizat Luis Popa, firma a investit la rândul său în vehicule, dintre care se remarcă șase autoturisme pentru șefii de zonă. “Polaris M Holding a mai adus 5 mașini IVECO tip trakker, 3 mașini de salubrizare mici marca IVECO Daily, 6 mașini necesare șefilor de zonă pentru a se deplasa în județ, 220 eurocontainere de 1,1 mc de metal pentru agenții economici, instituțiile publice, dar și pentru a fi amplasate în zonele unde nu se poate intra cu mașinile de salubrizare, pubele de 120 l, iar în perioada următoare vom începe construirea stațiilor de transfer a deșeurilor menajere în cele cinci zone ale județului”, a declarat pentru „România liberă“, Luis Popa. Acesta a adăugat că Polaris a adus ca aport și noi locuri de muncă în județ. “Prin contractul de concesiune, am fost obligați să preluăm de la vechile firme de salubrizare din judet angajații, aproximativ 120 de oameni, dar pentru a ne desfășura activitatea în conditii corespunzatoare am mai angajat 137 de oameni”, a menționat Luis Popa. În schimb, acesta a precizat că Polaria a încheiat deja contracte cu jumătate dintre cei peste 400.000 de locuitori ai județului și cu cea mai mare parte a agenților economici.

Luis Popa a negat că s-ar fi făcut presiuni asupra primarilor pentru colectarea taxei de salubrizare. “Până în prezent la nivelul județului Teleorman 39 de primării au stabilit taxa de salubrizare pentru toată comunitatea, conform legii. Drept dovadă că nu există presiuni din partea S.C. Polaris M Holding S.R.L. stă faptul că în județul Teleorman există 58 de administrații publice locale care nu au taxă de salubrizare (mai mult de jumătate din localitățile acestui județ)”, a precizat directorul Polaris Holding.

Pe de altă parte, deputatul PSD Eduard Martin, acționar la această companie, a precizat că nu cunoaște detalii cu privire la serviciul de salubrizare din Teleorman. „Eu sunt acţionar minoritar şi nu ştiu detalii de la Teleorman, dar ştiu că utilajele au fost luate pe fonduri europene”, a menționat acesta.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, a men­ționat că sistemul de management al deșeurilor menajere trebuia centralizat pentru a corespunde cerințelor europene în domeniu. „Am închis toate gropile de gunoi din județ și am realizat una ecologică la Mavrodin. În plus, aveam nevoie să se facă colectarea selectivă a deșeurilor. De asemenea, așa am prevăzut contractul, ca noi să punem la dispoziție autogunoierele”, a menționat Adrian Gâdea. Acesta a explicat că firmele de stat, aflate în subordinea consiliilor locale, nu lucrau la standarde europene. „CJ nu plătește nimic pentru acest serviciu, primim o redevență de la Polaris de câteva miliarde de lei. Nu e nimic ilegal”, a menționat președintele CJ Teleorman

Adrian Gâdea a adus ca argument că legea a fost respectată în cazul licitației câștigate de Polaris faptul că, în ciuda contestațiilor ridicate, există o hotărâre definitivă a Curții de Apel București care a validat licitația. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean a refuzat să ne pună la dispoziţie contractul public dintre instituţie şi Polaris în ciuda demersurilor noastre.

Ilegal. Eduard Martin, urmărit penal în dosarul Mazăre

Polaris M Holding, firmă care aparține familiei deputatului PSD Eduard Martin, a început afacerile în domeniul salubrizării în Constanţa şi s-a extins treptat în Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia sau județul Teleorman. Unele dintre licitațiile pe care le-a câștigat compania sunt fie ­investigate de procurorii DNA, fie au fost subiectul unor scandaluri între ­politicienii locali. Anchetatorii anticorupție au declanșat urmărirea penală împotriva ­primarului de Constanța Radu Mazăre, pe care-l ­suspectează că ar fi primit 7 milioane de euro mită pentru a acorda firmei Polaris un contract de monopol asupra salubrizării din oraș, pentru 25 de ani, în valoare de ­circa 335 de milioane euro.

Deputatul PSD Eduard Martin este la rândul său ­anchetat în acest caz.

O licitație controversată s-a desfășurat și la Timiș, acolo unde Polaris a primit un contract de salubrizare pe 12 ani, în valoare de 24 de milioane euro. Consilierii județeni PDL și PNL i-au reproșat președintelui Consiliului Județean, pesedistul Titu Bojin, graba cu care a semnat respectivul contract. Acesta s-a apărat afirmând, printre altele, că nu este un proiect al unui partid, ci unul care face parte din sistemul integrat de management al deşeurilor, potrivit portalului pressalert.ro. Totuși, Polaris va plăti către CJ Timiș, potrivit contractului, doar 2,2 milioane de euro redevență, obținând astfel câștiguri de zece ori mai mari. Titu Bojin le-a comunicat consilierilor că, prin lege, în modul de derulare a achiziţiei sunt impuse condiţii care au împiedicat firmele locale să participe. Nemulțumite de prețul cerut de Polaris, de 82 de lei pe tona de deșeuri colectate, unele primării din Timiş au găsit alte variante, mai ieftine, pentru a scăpa de gunoaie. Oraşul Sânnicolau Mare, de exemplu, transportă deşeurile în judeţul Arad, potrivit Digi 24.

Prosper. Campion la contracte cu statul

Eduard Martin, aflat la al doilea mandat de deputat, a menționat în declarațiile sale de avere 327 de contracte cu instituții ale statului, din care 318 sunt încheiate prin firma Polaris M Holding SRL, opt prin Servicii de Salubrizare SRL şi un contract prin GMG Management SRL.

Tel Drum. Serviciu contra serviciu

Tel Drum, companie despre care presa a scris de mai multe ori că ar aparține, prin interpuşi, lui Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean ­Teleorman, a obținut mai multe ­contracte de reabilitate a drumurilor din Constanța. În perioada 2009-2010, Tel Druma a ­reparat cinci tronsoane de drum județean, în lungime totală de 48 kilometri, la o ­valoare de 30 de milioane lei.

sursa: romanialibera.ro

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
Diamant Nefinisat pe 03 Aprilie 2015, 16:53
#6
LA PUSCARIE DRAGNEA, MOHANU, CUCLEA SI TOTI BARONII DIN JUDETE !!!
JOS MAFIA PSD !!!



https://www.youtube.com/watch?v=Z2rCcQKVcQU



LA PUSCARIE CU TOT CE INSEAMNA PSD aka MAFIA POLITICA !!!
lfuepi pe 03 Aprilie 2015, 16:36
#5
POLARIS va disparea c*rand
Din pacate pentru voi,stiti voi care,si din fericire pentru noi,stiti voi care,indiferent cine va urma celor ce ne conduc acum,nu vor mai avea c*rajul sa fure asa cum s-a furat in trecut sau se fura in prezent.Hotii trebuie sa mearga acolo unde le este locul.
Diamant Nefinisat pe 03 Aprilie 2015, 16:31
#4
LUCREZI LA POLARIS ? ptr - un cetatean #2


CAT DE ILEGAL A FOST CASTIGATA LICITATIA DE POLARIS M"MAZARE" HOLDING IN JUDETUL TELEORMAN, NU NE SPUI ????



ORI LUCREZI CUMVA LA POLARIS M"MAZARE" HOLDING DE ESTI ASA INDIGNAT DE CEEA CE SE INTAMPLA ? TARIFELE SUNT DUBLE ?! ASTA NU TE SUPARA ????
Turneanul pe 03 Aprilie 2015, 11:03
#3
Polaris
Așa e dar ne aducem aminte și de furaciunile firmelor lui Nițulescu care erau în aceeași nota.Deci dacă ajungeți voi la putere va fi la fel dacă nu mai rău .
un cetatean pe 03 Aprilie 2015, 09:28
#2
POLARIS
Te-a obligat cineva sa semnezi contractul cu Polaris ?
nebunusatului pe 02 Aprilie 2015, 21:06
#1
POLARIS
Vfrind nevrind ne-am cununat cu ei ...Daca vrei sa scazi membru al familiei care nu mai locuieste in acelasi imobil, ia sa vezi cita documentatie ti se cere ...DECI SUNTEM VACA DE MULS A LUI DRAGNEA SI MAZARE ...
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.