La fel ca Dan Voiculescu, alt securist ajuns multimilionar, Ioan Niculae a fost unul dintre îmbogățiții tranziției. Acum, cei doi s-au întâlnit la pârnaie, unde, la o partidă de table, pot să se împărtășească reciproc. Timp au berechet.
În 2011, într-un interviu acordat Evenimentului zilei, miliardarul Ioan Niculae mărturisea nonșalant că trăiește într-o „țară tâmpită”. O țară în care a fost mereu un privilegiat. Dintr-un simplu țăran din Buturugeni, județul Giurgiu, s-a făcut ofițer de Securitate. Apoi a lucrat în comerțul exterior, Revoluția prinzându- l în Iran, unde sosise cu trei săptâmâni înainte de căderea lui Ceaușescu. Apoi, ca orice securist care se respectă, a intrat în afaceri. A devenit exploatatorul a peste 50.000 de hectare de pământ și a acumulat o avere de peste un miliard de euro. În ultimii ani, a fost mereu în „TOP 300 Capital - Cei mai bogați români”, fiind chiar și NO. 1!
S-a remarcat prin tot felul de excentricități. Și-a cumpărat un TAB blindat pentru vânătoare, pe care l-a tapisat, i-a pus fotolii și a instalat în el chiar și o sobă, pentru partenerii săi de plăceri cinegetice.
Recent, a împușcat un elefant. Costurile deplasării în Africa de Sud și al autorizației de împușcare a pachidermului au fost de 40.000 de dolari. A mai dat 50.000 ca să-și împăieze trofeul și să-l aducă în țară. Și-a tras, ca orice magnat care se respectă, și o echipă de fobal, Astra Giurgiu, fostă Astra Ploiești. Cu care a câștigat, în 2014, Cupa și Supercupa României. Avea și un yacht de lux. Astăzi, „țara tâmpită”, în care a trăit ca un nabab, l-a trimis la pușcărie.
Din Buturugeni, la „Ștefan Gheorghiu”
Ioan Niculae avea o problemă. Se simțea filat și urmărit de serviciile secrete și spunea asta oricui și oricând. „De peste 12 ani sunt urmărit”, se lamenta în 2011. La școlarizarea sa, știa el ceva. În biroul său, de la ultimul etaj al unui bloc de lângă Piața Galați, are un acvariu imens cu pești exotici scumpi. Deși a fost cel care a dat tunul privatizării la „Tutunul românesc” nu lăsa pe nimeni să fumeze la el în birou. Stilul său de a vorbi era cam la fel cu al lui Dan Diaconescu, fără semne de punctuație, numai că ceva mai butucănos. Trebuia să faci eforturi să-l urmărești.
Fostul țăran din Buturugeni, care povestea cu mândrie cum muncea el la pepeni, roșii și ardei, în gospodăria părintească, a terminat și școala de partid a comuniștilor, celebra „Ștefan Gheorghiu”. La întrebarea dacă știe cine a fost personajul care a dat numele instituției pe care a absolvit- o, s-a enervat. Nu știa. Deranjat de controalele la care firmele sale erau supuse, a declarat, la un moment dat, că vrea să-și mute afacerile în Bulgaria ca să nu-l mai urmărească serviciile secrete românești, ci cele bulgărești.
Un om „cumpătat”
Nemulțumit de lenea angajaților săi români a angajat, la combinatul său de la Zimnicea, muncitori bulgari și chinezi. Cu ultimii chiar a făcut o afacere, că o găleată de orez pe zi le ajungea și, dacă stăteau mai puțin de zece într-o garsonieră, se plictiseau. Deoarece combinatul petrochimic Arpechim era, zicea el, nerentabil, l-a închis și mii de oameni au rămas pe drumuri. Din economii, a construit un hotel de cinci stele la Azuga și a cumpărat și renovat un alt hotel emblematic din Venus pe care l-a botezat „Inter”.
A pus bazele unei companii de aviație, „Interaviation”, cu două avioane, din care un jet de lux, Hawker 900 XP, cu nouă locuri, plus un elicopter Dolphin cu șase locuri: „E un început și, de fapt, în afacere e majoritară fata mea, de 22 de ani. Are 51%! Restul e al InterAgro”, se lăuda el.
Din miliardar infractor de drept comun
Ioan Niculae este și un tip petrecăreț. La chefurile unde mergea îi plăcea să-l asculte cântând pe un interlop celebru, Genică Boerică, condamnat și el la pușcărie pentru evaziune fiscală și fugit din țară. Dacă va fi prins, va avea ocazia să-i cânte „nani-nani”, la culcare, fanului său, Ioan Niculae. Niculae, patronul Interagro, și fostul baron PSD de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, au primit, săptămâna trecută, sentințe cu executare la Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați că au finanțat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană la președinție, în 2009. Ioan Niculae a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar Bunea Stancu a primit 3 ani de închisoare. „Țara tâmpită”, care i-a adus o avere de 1,2 miliarde de euro, l-a trimis acolo unde îi este locul. La pușcărie. Ca infractor de drept comun.
sursa: evz.ro
Ca daca e in libertate mai pune la cale alte furaciuni !
Lipseste scroafa din decor!