Absolventii de liceu ingroasa randurile somajului.
Potrivit AJOFM Teleorman, până acum au fost înregistrate 1230 de dosare ale absolvenţilor de liceu sau şcoli profesionale din acest an.
Absolvenţii din acest an pot beneficia gratuit de serviciile de ocupare oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman, dacă se înregistrează în baza de date a instituţiei în maxim 60 de zile de la data absolvirii. Pentru absolvenţii de liceu din acest an, termenul limită este sfârşitul lunii iulie. Doar cei care promovează examenul de Bacalaureat în sesiunea din toamnă pot solicita înscrierea în baza de date a AJOFM Teleorman în maxim 60 de zile de la data publicării rezultatelor. Se pot înregistra în baza de date pentru a beneficia de serviciile AJOFM absolvenţi din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar sau universitar, termenul de 60 de zile începând să curgă de la data absolvirii.
De asemenea, absolvenţii, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la agenţiile locale sau punctele de lucru, din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de 6 luni şi este de 250 lei. Absolvenţii care vor fi în baza de date a AJOFM Teleorman până la sfârşitul lunii iulie 2015, pot intra în plata indemnizaţiei de şomaj începând cu 1 august.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM, documentele necesare pentru înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt următoarele: act de identitate; act de studiu sau adeverinţă, din care să rezulte data absolvirii; certificat de naştere; adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea “clinic sănătos”.
Facilităţi pentru absolvenţii înregistraţi la AJOFM, care se încadrează în muncă
Absolvenţii înregistraţi în baza de date a AJOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
Citeste si: Dezastru în Teleorman! Multe localităţi riscă să dispară în câţiva ani.
Şi absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
Totodată, absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (1000 lei), iar absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării (3500 lei).
Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.
Pentru informaţii suplimentare, privind măsurile active de ocupare, persoanele interesate se pot adresa, de luni până joi între orele 8.00-16.30 şi vineri între orele 8.00-14.00, Agenţiilor locale sau Punctelor de lucru, din raza de domiciliu sau pot accesa pagina web a instituţiei www.teleorman.anofm.ro.