Patronul grupului InterAgro, omul de afaceri Ioan Niculae, aflat în penitenciar, vrea să repornească activitatea la combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele fie prin atragerea unor fonduri de investiții în companie, fie prin contractarea de credite bancare care să fie garantate cu active din patrimoniul Viromet SA, acționarul unic al Donau Chem, parte a aceluiași grup Interagro controlat de Niculae.
În acest scop, Ioan Niculae, care controlează Viromet SA prin offshore-ul înregistrat în Cipru Whitbread Holdings Ltd., a convocat AGA Viromet pe 18 ianuarie 2016.
La AGA se va discuta "atragerea unor fonduri de investiții sau angajarea unor credite bancare în scopul reluării activității societății Donau Chem SRL, prin garantarea acestora cu active din patrimoniul societății".
În presa locală din Turnu Măgurele au apărut zvonuri cu privire la pregătirea reluării activității la Donau Chem încă de la începutul lunii trecute.
În ultimii doi ani, Ioan Niculae a finanțat activitatea curentă a combinatului prin credite bancare garantate cu construcții și terenuri din patrimoniul Donau Chem. Pe 15 octombrie 2015 a fost prelungit cu un an un credit de 5,7 milioane lei contractat de Donau Chem de la CEC Bank.
În aprilie, Ioan Niculae a oprit activitatea la toți cei 6 producători de îngrășăminte chimice din grupul Interagro, respectiv Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești, ultimele trei intrând și în insolvență și având ca principal creditor compania-mamă Interagro. Ulterior, activitatea la Viromet a fost reluată.
Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz. În dosar este menționat și numele fostului ministru Varujan Vosganian, însă Parlamentul nu a încuviințat inculparea sa, în pofida faptului că DIICOT a adresat două cereri în acest sens.
În funcție de evoluția prețurilor interne și de import la materia primă principală, gazele, dar și a cotațiilor la îngrășăminte chimice, Ioan Niculae a întrerupt de mai multe ori activitatea la combinatele sale chimice în ultimii aproape 10 ani, inclusiv ca formă de presiune față de autoritățile statului în negocieri pentru obținerea de diferite forme de subvenționare. Cu toate acestea, la toate fabricile din grupul Interagro au avut loc, în perioada respectivă, mai multe rânduri de disponibilizări colective, mii de salariați pierzându-și locurile de muncă.
În martie, sute de salariați ai Donau Chem au protestat în stradă în fața primăriei din Turnu Măgurele, acuzând faptul că angajatorul nu le-a mai plătit salariile de două luni. În octombrie, din cauza neplății facturilor, combinatul a fost debranșat de la rețeaua de energie electrică.
Donau Chem a terminat anul trecut cu pierderi de 41,7 milioane lei, de peste 21 de ori mai mari comparativ cu 2013, și o cifră de afaceri de 132,5 milioane lei, cu 10% peste cea înregistrată în anul anterior, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. Datoriile totale ale companiei erau în sumă de 181,8 milioane lei la sfârșitul lui 2014, în creștere cu 11% față de 2013.
La finalul lunii octombrie, Donau Chem SRL datora bugetelor statului, cumulat, suma totală de aproape 94 milioane lei.
În schimb, combinatul Viromet, acționarul unic al Donau Chem, funcționează în continuare, cu 3 secții din 4, iar conducerea companiei lucrează la un plan de reorganizare a activității, care va include și disponibilizări, pentru reducerea costurilor. Anul trecut, Viromet Victoria a avut pierderi de 6,3 milioane lei, de peste 8 ori mai mari decât în 2013, la o cifră de afaceri de 131,3 milioane lei, în scădere ușoară față de anul anterior. Datoriile totale ale companiei se cifrau, la finalul anului trecut, la peste 150 milioane lei, cu 19% mai mari decât în 2013.
Ioan Niculae a fost încarcerat la penitenciarul Găiești la începutul lunii aprilie, după ce a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru sponsorizarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană.
sursa: profit.ro
SA I SE CONFISTE TOATE COMBINATELE SI FABRICILE PENTRU GAURILE LA BUGETUL DE STAT!!!!!!!!!!!!!
SA VEDETI CE O SA-L MAI DOARA PE TIIGAN!!!!
SA SE REPRIVATIZEZE CONDITIONAT EVENTUALUL NOU PATRONAT DE PRODUCTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!