Magnatul ce face obiectul investigatiilor ZIUA a acaparat intregul oras Zimnicea, controland in judet peste 50.000 ha de teren arabil si paduri pe care le are in proprietate ori in concesiune pe 49 de ani, gratie bunavointei Ministerului Agriculturii.
Magnatul ce face obiectul investigatiilor ZIUA a acaparat intregul oras Zimnicea, controland in judet peste 50.000 ha de teren arabil si paduri pe care le are in proprietate ori in concesiune pe 49 de ani, gratie bunavointei Ministerului Agriculturii. Cine i se impotriveste ramane fara bunuri, ajunge internat in spital sau chiar isi pierde viata. Unii ofiteri din politia judeteana au incercat sa-i tina piept, insa Niculae a instalat in fruntea acestei institutii un bun prieten, pe controversatul general Odangiu. Pe parcursul catorva episoade, ZIUA va dezvalui opiniei publice si organelor de urmarire penala a crimei organizate faptele de neimaginat ale magnatului, in municipiul care se afla la picioarele sale.
Zimnicea, unul dintre orasele cele mai batute de soarta din Romania, a devenit fieful magnatului, prin incalcari grosolane ale legilor acestei tari, evaziune fiscala, licitatii masluite, inginerii financiare si un intreg arsenal de fapte ilegale, ce ar trebui sa stea in atentia organelor de urmarire penala si a justitiei. Luxul afisat de Niculae contrasteaza grotesc cu saracia majoritatii localnicilor.
Cumatrul megaloman
In municipiul Zimnicea, Niculae detine un complex comercial cu restaurant, fast-food si supermarket, un magazin alimentar, un hotel de patru stele, o fabrica de alcool, ce figureaza ca vanduta, de ochii lumii, dupa ce anul trecut i-a fost ridicata licenta de fabricatie pentru o sumedenie de ilegalitati, o fabrica de zahar care nu mai functioneaza, fiind transformata intr-o ruina, o moara la marginea orasului, in zona industriala a portului, complexul de porci SUINPROD care deverseaza dejectiile animalelor direct in Dunare, fara ca Garda de Mediu sa bage de seama, o fabrica de nutreturi combinate pentru porci, un abator, mai multe complexe agricole, o fabrica de lapte, o ferma de vaci, o discoteca si o fabrica de procesare a tutunului. Pe malul Dunarii si-a construit o vila cu pretentii si o discoteca avand capacitatea de 1200 de locuri. Tot acolo se afla o sera si crescatorii de cai, fazani, struti, pauni, caini si alte animale. Doua lacuri, Dunarica 1 si 2, apartinand municipalitatii, sunt folosite de Niculae in mod abuziv, fara ca primarul PSD, Petre Parvu, sa se sinchiseasca sa ia vreo masura. Nici n-ar avea cum, de vreme ce magnatul i-a devenit cumatru, dupa ce i-a cununat fiica mai mare. Iar la alegerile locale, tot Niculae i-a pus primarului la dispozitie 48 de automobile pentru a plimba oamenii pe la sectiile de votare. Sectii care au fost conduse jumatate de oameni ai primariei, jumatate de angajati ai SC InterAgro SA.
Al doilea latifundiar al tarii
In judetul Teleorman, Ioan Niculae este stapan pe o suprafata de 50.000 ha, terenuri agricole si paduri, unele aflate in proprietate, altele luate in arenda de la oameni, altele primite in concesiune de la Agentia Domeniilor Statului (ADS). Alaturi de baronul cherestea, Culita Tarata - care a primit in arenda 56.000 ha in Insula Mare a Brailei - Niculae este al doilea latifundiar al tarii. De asemenea, este si al doilea mare datornic la plata redeventei catre ADS. Si asta in ciuda faptului ca a primit, an de an, subventii pentru agricultura mult mai mari decat suma pe care ar fi trebuit s-o plateasca el statului. De frica hotilor, padurile si terenurile agricole ale lui Niculae sunt pazite de bodyguarzi, care se deplaseaza in jeep-uri rusesti Lada Niva. Acestea au fost obtinute prin intermediul prietenilor din tara vecina, despre care am amintit in articolul "Mafiotii lui Niculae". Din date cat se poate de certe, seful paznicilor a fost, pana nu demult, un kuweitian condamnat la moarte in tara sa, pentru atentat la viata emirului.
Teroristul lui Niculae
Arabul a fost luat de fostul ofiter de Securitate sub aripa sa ocrotitoare, devotandu-se acestuia trup si suflet. Cum toate padurile din judet sunt ale magnatului, acesta le-a populat excesiv cu porci mistreti, localnicilor fiindu-le frica sa mai iasa din curti din cauza lor. De asemenea, nu mai au unde sa-si pasca vacile si oile, pentru ca fanetele apartin lui Niculae, iar pe restul terenurilor sunt culturi. Intregul judet cunoaste nenumarate cazuri in care kuweitianul s-a purtat ca o bestie cu cei prinsi pe tarlalele magnatului. Cativa dintre acestia au ajuns la Spitalul Gheorghe Marinescu din Bucuresti, cu contuzii grave la cap, coaste si spline rupte, dupa ce au fost batuti cu bestialitate, iar animalele le-au fost impuscate cu pistolul automat de catre arab si duse la abatorul lui Niculae. Odata a omorat patru vaci, altadata 40 de oi, un cal, capre, iar proprietarii au ramas pagubasi, neavand cui sa se planga. Mai cu seama ca inspectorul sef al Politiei teleormanene, chestorul de brigada Andrei Constantin Odangiu era tot omul lui Niculae. Dar ce este mai grav, unul dintre cei schiloditi, din comuna Nasturelu, sat Zimnicele, si-a pierdut viata in urma bataii incasate de la arab, fara ca autoritatile sa identifice vreun vinovat. Dupa aceste ispravi, magnatul l-a adus pe kuweitian la Bucuresti, unde-l tine in continuare ascuns.
Semianalfabet avansat de Iliescu
Colonelul Odangiu a fost avansat la gradul de general de brigada de Ion Iliescu, prin Decretul nr. 219/17.11.1994.
In perioada 1992 - 1996 a fost seful Inspectoratului de Politie Timisoara, unde s-a remarcat prin protejarea clanului Zaher Iskandarani si o alta grupare mafiota rivala. Dupa mai multe incaierari de pomina pe strazi, intre cele doua bande, Odangiu i-a interogat pe toti, dupa care i-a pus in libertate, fiindca acestia erau obositi. Ceea ce a facut ca vinovatii sa paraseasca Romania in regim de urgenta. Tot la Timisoara s-a ocupat de transporturile de combustibili catre Iugoslavia, pe timpul embargoului impus de Natiunile Unite. Complicitatea sa cu Virgil Magureanu, Nicolae Vacaroiu & Co in astfel de fapte au tras mult tara inapoi, fara ca in sarcina vreunuia dintre cei implicati sa fie retinuta vreo vinovatie. In perioada 1996 - 2000, generalul a fost adus in Teleorman, pe functia de sef de cadre. Este singurul caz in istoria Politiei Romane cand in aceasta functie este numit un ofiter cu un asemenea grad. Dupa reinstalarea puterii PSD-iste din anul 2000, Niculae a tras sforile ce trebuiau trase la Bucuresti, iar Odangiu a ajuns inspector sef al Politiei Teleorman. Din acest moment, magnatul zimnicean a devenit intangibil in judet. Iar cei care s-au impotrivit generalului au fost schimbati din functii sau pensionati, ceea ce s-a intamplat cu seful circulatiei, al economicului si judiciarului pe judet. Internat in tinerete la dezalcolizare, Odangiu n-a reusit niciodata sa-si ia permis de conducere, desi a incercat in repetate randuri. Cu toate acestea, a condus doua judete. Intr-un material viitor ne vom mai apleca asupra activitatii laborioase a acestui personaj. Cei care i-au fost subordonati sustin ca este semianalfabet, avand mari greutati si atunci cand trebuie sa se semneze. In urma unei anchete la nivel central, generalul a fost demis din functie de Toma Zaharia, iar Ion Iliescu l-a trecut in rezerva la 31.10.2001. In semn de recunostinta pentru intreaga sa activitate, Niculae nu l-a uitat, punandu-l director la IAS AZAL de langa Alexandria, obiectiv pe care l-a ajutat sa ajunga o ruina.
Conac pentru Musetescu
Un localnic din Zimnicea ne-a povestit ca vizitele inaltilor politicieni pe domeniile lui Niculae erau o situatie obisnuita.
"Pe domeniile de vanatoare puteau fi vazuti adesea politicieni si oameni importanti ai statului. Pe timpul fostei guvernari veneau cate sapte, opt ministri odata, in fruntea acestora fiind Adrian Nastase si Ilie Sirbu. Acum s-au mai potolit", ne-a declarat localnicul. Tot din spusele oamenilor am aflat ca, in timpul chermezelor care urmau, pustile ajungeau pe mana copiilor. Odata, dupa ce s-ar fi imbatat crita, fostul ministru al Privatizarii, Tiberiu Ovidiu Musetescu, i-a culcat pe jos pe toti petrecaretii, dupa care a tras cu arma de vanatoare in interiorul conacului lui Niculae. Ultima oara cand Musetescu a fost pe domeniul lui Niculae, la pescuit, s-a intamplat nu mai tarziu de 2 decembrie anul curent. Pentru serviciile aduse de ministrul Privatizarii, magnatul i-a construit un conac la Pietrosita, la 30 km de Zimnicea, unde acesta se retrage pentru odihna, impreuna cu familia.
In aceasta comuna, IAS avea o livada donata de regele Carol Facultatii de Agronomie, ca s-o foloseasca drept lot experimental. N-am aflat cum, dar Niculae a ajuns sa foloseasca aceasta livada, ce se intinde pe o suprafata de cateva sute de hectare, fiind plantata cu meri, peri, pruni, piersici, zmeura si alte fructe. In schimbul conacului, Musetescu, pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, i-a facilitat binefacatorului sau cumpararea abatorului CICALEX din Poroschia, langa Alexandria. Pe timpul regimului comunist, intreprinderea se afla in cele sase abatoare autorizate sa exporte produse animale in Uniunea Europeana. La licitatia organizata de APAPS au participat si niste belgieni, care au oferit un pret de trei ori mai mare decat cel oferit de Niculae, dar care au fost scosi din competitie in urma unei masinatiuni murdare. Dupa ce a facut ca abatorul sa ajunga la datorii de peste 45 de miliarde de lei, Niculae l-a vandut SC Chevalex SRL, inregistrand un profit substantial.
IAS Alexandria, care se afla chiar la intrarea in oras, a avut o soarta mai trista, sub directoratul generalului (r) Odangiu. Utilajele au fost comercializate la mana a doua, tot ce era metal a ajuns la fier vechi, pana si caramizile au fost vandute. Iar "opera" a fost definitivata de o anumita categorie de cetateni, care au mai luat ce s-a mai gasit in urma taifunului Niculae. Acum, din AZAL n-a mai ramas decat un camp de ruine si moloz. Ceea ce demonstreaza fara echivoc faptul ca pe magnat nu l-a interesat altceva decat falimentarea fostei IAS, pentru a pune mana pe terenurile acesteia si a le introduce in circuitul imobiliar.
Beneficiile magnatului
Ioan Niculae se numara printre artizanii declararii orasului Zimnicea zona defavorizata, pe o perioada de zece ani, incepand cu 2000. Datorita acestui statut, afacerile sale pot fi desfasurate la negru, cu mai putine dari catre stat, existand urmatoarele facilitati: scutire de taxe vamale si TVA pentru masini, echipamente, instalatii, vehicule si alte bunuri care sunt importate pentru investitii noi in zona; scutire de TVA pentru masini, instalatii, vehicule, echipamente si alte bunuri de provenienta romaneasca, pentru investitii in zona;- scutire de taxe vamale pentru importul de materii prime si pentruproductia din zona;
scutire de impozit pe profit;
scutire de taxe pentru terenurile scoase din circuitul agricol si cedate investitorilor din zona.
Barlogul lui Niculae
In primavara anului 1998, primaria Zimnicea i-a vandut boss-ului de la INTERAGRO 8000 mp pe malul Dunarii, unde acesta si-a construit o vila somptuoasa, cu dependintele aferente. Pe urma a concesionat aproximativ zece ha in vecinatate. Cum a reusit sa obtina autorizatie de constructie si sa cumpere teren intr-o zona de frontiera, ramane deocamdata un mister. Ce stim cu siguranta este ca Petre Parvu, primarul localitatii, nu s-a aratat deloc deranjat ca cumatrul a ocupat faleza orasului in mod abuziv. Iar dupa ce a extins-o, a ingradit proprietatea municipalitatii, fara nici un fel de aprobare din partea Consiliului Local. Zona in care pana nu demult zimnicenii veneau vara la plaja, pe malul Dunarii, acum nu le mai apartine. E proprietatea privata a lui Niculae.
Zimnicenii vor fi din nou furati
Consiliul Local din Zimnicea s-a gandit sa vanda 27 ha in intravilan, singurul teren grupat care se mai afla in proprietatea orasului. Iar primarul a si gasit un cumparator, in persoana lui Ioan Niculae. Un fel de licitatie urmeaza sa aiba loc chiar in aceasta zi. Interesant este faptul ca localnicii au solicitat primariei sa asigure facilitatile necesare si sa vanda terenul in loturi de 1000 mp, pentru construirea de locuinte. Astfel, municipalitatea ar putea incasa circa 2,7 milioane de euro. Sau daca nu, sa-l vanda pe bani buni unui investitor serios, pentru construirea unui parc industrial. Din informatiile noastre, pretul de vanzare va fi de sub un euro/mp, fata de 10 euro/mp pretul de circulatie al terenurilor din zona. De fapt, primarul Parvu nu da nimanui socoteala pentru faptele lui, fiind acompaniat, in seria de abuzuri, de colegii sai PSD-isti. Anchetat fata de acuzatia de abuz in serviciu, pentru ca n-ar fi pus in aplicare o hotarare a Consiliului Local, a iesit basma curata, la interventia cumatrului Niculae.
sursa: 9am.ro, 6 decembrie, 2006, texte de Dan Coste