Cartea "Occidentul - o interpretare istorica"
"De ce acest contrast? Daca ne multumim cu modelul weberian, protestantii se situeaza absolut firesc in frunte, primii dintre ei fiind calvinistii; urmeaza catolicii, cu mici diferente intre ei, francezii fiind mai bine situati decat ibericii si italienii; in sfarsit, la coada plutonului vin ortodocsii.
Neindoielnic, ortodoxia a promovat traditionalismul, o anumita uniformitate culturala si supunerea fata de autoritate, adica opusul a ceea ce trebuie facut pentru a intra in modernitate.
Dar nici ortodoxia, nici protestantismul nu pot epuiza subiectul. Inapoierea estului si, mai mult decat inapoierea, optiunile lui diferite au la origine cauze variate. Printre acestea, doua serii de evolutii au jucat fara doar si poate un rol major.
Intr-o lume in care globalizarea a inceput cu Columb si Vasco da Gama, Estul a fost dezavantajat de pozitia lui geografica. Atlanticul era departe: nici un plaman ca sa respire aerul din larg. Aceasta jumatate de Europa a fost total izolata de marile circuite comerciale ale erei moderne (situatie care, am vazut deja, a defavorizat si Europa Centrala).
Petru cel Mare o stia foarte bine, si de aceea s-a luptat sa obtina pentru Rusia o fatada maritima. Nu era totusi decat Marea Baltica, departe, si ea, de tarmurile Oceanului."