
Porcul de Crăciun se află şi în acest an la mare căutare. Chiar dacă este criză, carnea de porc rămâne totuşi o tradiţie pentru români. Pentru buzunarul oricui îşi doreşte să sacrifice un porc, în perioada sărbătorilor, achiziţia unui porc fiind aproape la îndemâna oricui. Preţurile practicate, în această perioadă, de comercianţii porcilor de Crăciun rămân la fel cu cele practicate anul trecut, în aceeaşi perioadă. In targurile din zona Turnu , porcii se vând, în viu, cu 10 lei kilogramul, usor negociabil in functie de greutatea animalului. Comerciantii spun ca au îngheţat, practic, preţurile la kilogramul de carne de porc în viu. Anul trecut a fost de 9-10 lei pe kilogram, aşa se vinde şi acum. Cu toate acestea, se cunoaşte o scădere uşoară a cererii faţă de perioada anului trecut, semn că oamenii nu mai au putere financiară să-şi permită să cumpere un porc întreg. Mulţi preferă să cumpere din carmangerii, carnea tranşată, atât cât să aibă pe masa de Crăciun o sarma sau un cârnat din carne de porc.Sacrificarea porcului de Craciun trebuie sa respecte cateva reguli, pentru a proteja atat animalul de suferinta, cat si viitorul consummator de boli. Directia Sanitar-Veterinara a transmis un set de conditii care trebuie indeplinite.
“Legislatia in vigoare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii, stabileste conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai in abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuarii acestei operatiuni. Actul normativ prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea carnii si a derivatelor rezultate, in afara gospodariei, cu recomandarea expresa ca animalele respective sa fie, asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul prinderii si sacrificarii.Dupa sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.Trichineloza este o boala parazitara determinata prin infestarea unor specii de animale si a omului pe cale digestiva cu un mic vierme nematod (cilindric) "Trichinella". Transmiterea bolii la om se realizeaza prin consumul carnii sau a preparatelor din carne de porc traditionale sau de vanat, infestate si neprelucrate termic suficient. Semnele de boala la animale nu se manifesta clinic, insa la om dupa cateva zile (intre 6-30 zile) simptomele sunt de febra 38-40 grade C, tulburari digestive (dureri abdominale, voma, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale fetei,cu evolutie extrem de grava daca nu se intervine la timp.