
În ultima vreme, Ziua Îndrăgostiţilor a fost adoptată şi pe meleagurile noastre. Tinerii sunt încântaţi că există şi o zi a lor, a îndrăgostiţilor, un prilej de a sărbători împreună cu cel (cea) iubit(a). Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece.
Cine a fost Valentin? Mulţi dintre noi ne întrebăm desigur cine a fost Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin. Iată ce spun aceste istorioare:
Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269-270 d.H. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le: "Amintiţi-vă de Valentin" şi "Vă iubesc".
O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius, care interzisese căsătoria. Şi în această poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credinţa în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.
Un lucru cert, rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu.
14 februarie - ziua Sfântului Valentin
Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care îl sărbătorim pe Sfântul Valentin. Aceasta se întâmpla cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea. În 496, Papa Gelasius schimbă Lupercalia de la 15 la 14 februarie în încercarea sa de a stopa această sărbătoare păgână. Biserica înţelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne care aduceau o insultă la adresa divinităţii. Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar aceasta a rămas marcată ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiţilor.
Mesajele trimise între cei doi îndrăgostiţi în această zi sunt predecesoarele cărţilor poştale de Ziua Îndrăgostiţilor din zilele noastre. Cărţile poştale cu dedicaţii speciale au apărut de abia în 1780. Ele au avut un mare succes în Germania unde erau numite cărţile prieteniei.
Prin urmare, se cade ca toţi creştinii să sărbătorească această zi? Bineînţeles. Cu toate că nu suntem foarte siguri cine a fost Valentin, aceasta este totuşi o zi specială în care ne putem exprima dragostea faţă de cei dragi, mai mult decât de obicei, şi nu doar singura zi din an în care să iubim.